Het maakt niet uit welke sport je beoefent, als sporter is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een sporter gebruikt tijdens het sporten zijn of haar spieren zeer intensief. En hoewel het vreemd klinkt, spieren raken dan beschadigd. Dit is niet onoverkomelijk, want spierweefsel zal zich ook vanzelf weer herstellen. Er worden vanzelf weer spiercellen aangemaakt. Maar hiervoor zijn wel bepaalde belangrijke voedingsstoffen nodig. Een van de stoffen die belangrijk zijn voor een sporter is creatine.
Wat is creatine?
Creatine is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt, maar die ook als voedingssupplement te verkrijgen is. Creatine is het meest verkochte voedingssupplement bij sporters. De functie van creatine is het leveren van energie aan de spier- en zenuwcellen. Het helpt bij het herstellen van de spieren na een zware inspanning. De door het lichaam aangemaakte creatine bestaat uit drie soorten aminozuren. Maar het lichaam maakt zelf niet zoveel creatine aan, vandaar dat sporters ter aanvulling vaak creatine als voedingssupplement innemen.
Creatine via voedsel binnenkrijgen
Een voedingssupplement is een gemakkelijk methode om de benodigde creatine binnen te krijgen. Maar je kunt ook via voedsel creatine binnenkrijgen. Vooral in vlees en vis zit veel creatine. Rundvlees en vis bevatten het meeste creatine. Gemiddeld genomen heeft het lichaam 1 tot 3 gram creatine nodig en hiervan wordt de helft door het lichaam aangemaakt. Normaliter krijg je via het voedsel de andere helft binnen, maar sporters kunnen nog wel wat extra creatine gebruiken in de vorm van voedingssupplementen.
De effecten van creatine bij sporters
Iemand die niet sport zal geen baat hebben bij extra inname van creatine. Zelfs bij sporters is een teveel aan creatine slikken effectloos, omdat alles wat teveel is wordt uitgescheiden via de urine. Maar het gedeelte aan extra creatine dat wel effectief is, geeft de sporter extra kracht. Veel sporters merken ook dat ze een training langer kunnen volhouden en sprinters ervaren een veel betere sprintervaring. Creatine helpt zelfs sporters om beter te hydrateren tijdens het sporten in hitte. Veel sporters ervaren ook een sneller herstel van de spieren na een blessure.
Is creatine een medicijn?
Creatine is geen medicijn, maar enkel een voedingssupplement. Het is dus niet zo dat je creatine via je zorgverzekering vergoed kunt verkrijgen. Voedingssupplementen zijn in de regel nooit via een zorgverzekering te declareren. Als voedingssupplement is creatine veilig. Professionele sporters mogen ook creatine gebruiken, want de stof staat niet op de dopinglijst. Dit kan ook niet, want creatine wordt door het lichaam aangemaakt en je kunt het via voeding binnenkrijgen. In sommige sporten kan het gebruik van creatine nadelig zijn, omdat de stof kan leiden tot een toename van het lichaamsgewicht.
Leave a Comment