Veelgestelde vragen over een septumcorrectie
Van een scheef neustussenschot of vergrote neusschelpen kun je in je dagelijks leven flink last hebben. Den bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen, een constant verstopte neus of zelfs hoofdpijn. Een neustussenschotcorrectie of septumcorrectie biedt vaak een oplossing. In deze blog beantwoorden we veelgestelde vragen over deze ingreep, bijvoorbeeld over het herstelproces en de risico’s.
Wat is een neustussenschotcorrectie en waarom zou je het overwegen?
Een neustussenschotcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij een scheef gegroeid neustussenschot wordt rechtgezet. Dit tussenschot scheidt de twee neusgaten van elkaar en zorgt normaal gesproken voor een gelijkmatige luchtstroom. Als het tussenschot scheef staat, kun je klachten ervaren zoals:
- Een constant verstopte neus;
- Moeite met ademhalen door de neus;
- Hoofdpijn of een zwaar gevoel in het hoofd.
Heb je ook last van vergrote neusschelpen, dan kan dat extra ademhalingsproblemen veroorzaken. Een correctie, soms gecombineerd met een verkleining van de neusschelpen (conchareductie), verbetert de neusfunctie en vermindert klachten zoals snurken of allergieën.
Hoe verloopt de operatie?
De KNO-arts voert de ingreep uit via een kleine snee aan de binnenkant van de neus, waardoor er geen zichtbare littekens zijn. Tijdens de operatie wordt het slijmvlies van het neustussenschot losgemaakt, de afwijkingen worden gecorrigeerd en het slijmvlies wordt teruggeplaatst. In sommige gevallen plaatst de arts siliconen plaatjes als spalk om het tussenschot op zijn plaats te houden.
Voor vergrote neusschelpen gebruikt de arts vaak een techniek genaamd thermocoagulatie, waarbij het slijmvlies wordt verhit om het volume te verkleinen. Dit deel van de procedure duurt slechts enkele minuten en is meestal niet pijnlijk.
Wat kun je verwachten na de operatie?
- Direct na de ingreep: Als alles goed gaat mag je dezelfde dag weer naar huis. Hoewel je door de neus kunt ademen, kan de neus lichtjes bloeden. Om vocht op te vangen kan er een gaasje onder je neus worden geplaatst.
- Pijn en ongemak: Het is normaal om een licht verhoogde temperatuur en wat zwelling te ervaren. Neem paracetamol volgens het advies van de arts om eventuele pijn te verlichten.
- Nazorg: Je krijgt instructies om neusspray en vaseline te gebruiken om korstvorming te voorkomen en de neus vochtig te houden. Tampons of siliconen plaatjes worden meestal binnen een week verwijderd.
Welke leefregels moet je volgen tijdens het herstel?
Voor een vlot herstel is het belangrijk om de volgende richtlijnen te volgen:
- Voorkom druk in de neus: Snuit je neus niet en nies met je mond open. Vermijd bukken, tillen of persen in de eerste twee weken.
- Vermijd hitte: Douche en eet niet te heet om bloedvatverwijding en een mogelijke bloeding te voorkomen. Vermijd ook sauna’s en direct zonlicht.
- Fysieke inspanning: Stel zware inspanning en sporten uit tot je arts dit goedkeurt. Meestal mag dit na 1-2 weken.
Zijn er risico’s of complicaties?
Zoals bij elke operatie zijn er risico’s, maar deze zijn bij een neustussenschotcorrectie zeldzaam. Mogelijke complicaties zijn onder andere:
- Nabloedingen: Vooral in de eerste dagen na de operatie is dit een risico.
- Infecties: Hoewel zeldzaam, kan een infectie worden behandeld met medicatie.
- Tijdelijk doof gevoel: Door uitgeschakelde zenuwen kan je neus tijdelijk gevoelloos zijn. Dit herstelt zich meestal binnen enkele weken tot maanden.
Bij ernstige pijn, een forse bloeding of andere zorgen raden we aan direct contact op te nemen met de KNO-afdeling of spoedeisende hulp.
Andere veelgestelde vragen
Dit hangt af van je werkzaamheden. Licht werk kan je vaak na een week weer hervatten maar reken bij fysiek zwaar werk eerder op twee weken. Bespreek dit met je arts.
Gebruik een zoutoplossing neusspray en vaseline om de binnenkant van de neus vochtig te houden. Volg het schema dat je arts heeft gegeven.
Nee, de ingreep wordt volledig binnenin de neus uitgevoerd, waardoor er geen zichtbare littekens ontstaan.
Dit kan direct na de operatie, maar laat eten en drinken in de eerste dagen afkoelen om bloedvatverwijding te voorkomen.
Hoi, ik ben Annelies. Schrijven is mijn grootste passie en ik haal veel plezier uit het creëren van artikelen en blogs die mensen boeien en informeren. Ik vind het heerlijk om complexe onderwerpen op een begrijpelijke manier te presenteren, zodat iedereen er iets aan heeft. Elk stuk dat ik schrijf, probeer ik net dat beetje extra te geven: een persoonlijke twist of een verrassend perspectief. Inspiratie vind ik in alledaagse situaties en bijzondere verhalen. Met mijn woorden hoop ik anderen te raken, te informeren en af en toe te laten glimlachen. Dat is waar ik voor schrijf.
Nieuwe blogs
Leave a Comment