De afgelopen jaren zijn zoete aardappelen in Nederland erg populair geworden. De ouderwetse Hollandse aardappel lijkt bij veel mensen te worden vervangen door een zoete aardappel. Niet alleen de smaak is erg anders dan de Hollandse aardappel, maar ook de gezondheid eigenschappen zijn niet te vergelijken. In dit artikel lees jij hoe gezond de zoete aardappel nou echt is.
Wat maakt de zoete aardappel gezond?
De zoete aardappel is een zetmeel houdende knolsoort. Oorspronkelijk komen ze uit Latijns Amerika en staan ook wel bekend onder de naam bataat. Hoewel het dus ook aardappel heet is het zeker geen familie van de Nederlandse pieper hoe wij die al eeuwen lang kennen. Er zijn een aantal eigenschappen die de zoete aardappel gezond maken, we zullen ze even voor jou op een rijtje zetten.
Vezels
De zoete aardappel bevat erg veel vezels. Deze bevatten namelijk wel twee keer zoveel vezels dan de Nederlandse pieper. Deze vezels stimuleren een gezonde darmwerking en zorgen voor een verzadigd gevoel. Hierdoor is het makkelijker om tussendoortjes te laten staan.
Vitamines
De zoete aardappel is ook nog eens een goede bron van allerlei vitamines en mineralen. Een hoog aantal vitamine A, C en B6 vind je terug in de bataat. Daarnaast bevat het ook nog eens een relatief hoog aantal antioxidanten, nog een hoger aantal dan in blauwe bessen!
Gunstige voedingswaarde
Als we naar de voedingswaarde kijken van de zoete aardappel is deze ook erg goed. Het is een goede bron van koolhydraten. Daarom is het ideaal om als avond eten te nemen met een stukje vlees en wat groentes. De volgende voedingswaarde is beschreven per 100 gram:
96 kcal
vet:0,1
koolhydraten:21
Eiwitten:1,3
Hoe bewaar je ze?
Als je nog nooit van de bataat hebt gehoord kun je je afvragen hoe je ze kunt bewaren. Eigenlijk kan deze aardappel op dezelfde wijze bewaard worden als de Hollandse aardappel. Bewaar het het liefst op een donkere en droge plek in je huis. Het is niet nodig om een geschilde zoete aardappel in de koelkast te bewaren. Na bereiding kun je de bataat in een bakje doen om het in de koelkast te bewaren, dit blijft dan nog enkele dagen goed.
Bereidingswijze
Er zijn verschillende manieren waarop je de bataat kunt bereiden. Per gerecht verschilt de bereidingswijze, dus als je een speciaal recept hebt is het het handigst om de aangegeven bereidingswijze aan te houden.
Voor het bereiden van de bataat kun je er eventueel wat kruiden of specerijen er aan toevoegen. Dit kun je het beste naar eigen smaak doen, experimenteer er mee en ontdek wat jij lekker vind.
Koken: Je kunt de zoete aardappel gewoon eenvoudig koken binnen 15 minuten is hij klaar om gegeten te worden.
Stomen: Een gezonde manier om de bataat klaar te maken is stomen. Snij het in plakken en stoom ze binnen 7 minuten gaar. Doe je het langer dan 7 minuten dan kunnen er voedingsstoffen verloren gaan.
Magnetron: JE kunt de bataat ook door midden snijden, er wat gaatjes in prikken en hem opwarmen in de magnetron. Doe dit voor enkele minuten afhankelijk van de dikte van de bataat.
Bakken: Je kunt de bataat bakken in een koekenpan of hem bakken in een hete lucht oven.
Zoete aardappel gerechten
De zoete aardappel kan gegeten worden bij de meeste gerechten in plaats van rijst, patat, of normale aardappelen. Het heeft een licht zoete smaak waardoor het erg lekker smaakt bij de meeste gerechten. Door veel ovenschotels wordt tegenwoordig een zoete aardappel verwerkt en ook in veel wokmaaltijden zien we de bataat terug.
Leave a Comment