Een erg populair en ouderwets ontbijt in Nederland is havermout. Al generaties lang wordt er havermout pap gegeten in ons land. Maar is havermout gezond of is het juist ongezond als je er teveel van eet? In dit artikel beschrijven wij alles wat je moet weten over dit Hollandse ontbijt.
Havermout varianten
Natuurlijk wordt havermout door allerlei verschillende merken aangeboden, maar buiten dat om kan er onderscheid gemaakt worden binnen drie varianten.
Dit is de lang kokende havermout, deze bestaat uit hele halverkorrels en moet ongeveer 15 minuten koken. De tweede variant is de snel kokende havermout, deze is gemaakt van gebroken haverkorrels en hebben een kooktijd van 5 minuten. De derde variant en de nieuwste variant is de instant havermout. Deze is voorgekookt en bevat in de meeste gevallen toegevoegde suikers en of zout. De meest gezonde keuze zijn dus de eerste twee varianten. Haver is glutenvrij van nature, maar het kan wel sporen van gluten bevatten. Dit komt door dat het vaak in dezelfde fabriek verwerkt wordt waar ook tarwe verwerkt wordt.
Wat maakt havermout gezond
We kunnen nu alvast verklappen dat havermout gezond is, maar wat maakt het precies gezond? We hebben een aantal voordelen van havermout opgesomd.
Minder honger gevoel
Door dat havermout vezelrijk is van oplosbare vezels geeft het een vol gevoel in je maag. Dit is ook precies de reden waarom het een ideaal ontbijt is. De koolhydraten worden langzaam opgenomen waardoor de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Je maakt dus een erg goede start van de dag met havermout.
Verlaging van het cholesterol
Havermout kan er voor zorgen dat je cholesterol verlaagt wordt. Het bevat namelijk bijzondere vezels: Beta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die binnen in de darm veel vocht op zich nemen. Deze binden zich ook met cholesterol waardoor het cholesterolgehalte van het bloed daalt.
Antioxidanten
Antioxidanten zitten in veel natuurlijke producten zoals fruit, noten en groenten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buiten af. Het zorgt dus zeker voor je gezondheid.
Gunstige voedingswaarde
Ook niet heel onbelangrijk zijn de voedingswaarde van havermout. Deze zijn zeker gunstig te noemen. Hieronder vind jij een overzicht van 100 gram havermout.
Kcal: 380
Eiwit: 13,1 gram
Koolhydraten: 62 gram
Vet: 7 gram
Vezels: 4 gram
Hoe kun je het eten?
De bekendste manier om havermout te eten is door er een pap van te maken. Je kunt het met warme melk maken dit wordt ook wel de ouderwetse manier genoemd. Tegenwoordig worden er enorm veel smoothies en fruitige drankjes bedacht, hierin wordt ook vaak havermout verwerkt. Als je er echt een smoothie van wilt maken is het belangrijk om een groot deel melk te doen en maar een klein deel havermout. Anders wordt de smoothie te dik en kun je het niet eenvoudig meer drinken.
Als je er juist een pap van wilt maken is het verstandig om wat minder melk te nemen, roer goed door de pan en voeg melk toe tot het de juiste dikte heeft. Om de pap lekkerder te maken kun je er stukjes banaan of rood fruit doorheen mengen. Ook kun je er voor kiezen om een eiwitpoeder schepje te nemen en dit door de havermout pap heen te mengen. Dit wordt door erg veel sporters gedaan.
Leave a Comment